Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Aktuality

Zamestnanosť a priemerná mesačná mzda vo vybraných odvetviach v máji 2024

Kategória: Aktuality Autor/i: Štatistický úrad SR

Rast reálnych miezd pokračoval aj v máji, vo väčšine odvetví sa zvýšila aj zamestnanosť

Všetkých 10 mesačne sledovaných odvetví evidovalo v porovnaní s vlaňajškom rast reálnych miezd, až v polovici z nich mzdy vzrástli o vyše 5 %. Najviac si prilepšili zamestnanci v doprave so skladovaním. Vyššiu zamestnanosť ako vlani evidovalo 6 z 10 odvetví, najviac vzrástla vo vybraných trhových službách. Zamestnanci ubúdali najmä v priemysle a činnostiach reštaurácií a pohostinstiev.

Priemerná nominálna mesačná mzda1,2) v máji 2024 medziročne zvýšila vo všetkých 10 mesačne sledovaných odvetviach. Dvojciferným tempom rástla v doprave a skladovaní o 11,1 %,  a maloobchode o 10,3 %. Všetky vybrané odvetvia už tretí mesiac po sebe evidovali aj rast reálnych miezd, ktorý bol v rozpätí od 1 % v ubytovaní do 8,7 % v doprave a skladovaní. Výraznejší rast reálnych miezd nad 6 % dosiahol aj maloobchod, priemysel a predaj a oprava motorových vozidiel.

Obrázok - Graf

V súhrne za päť mesiacov roka 2024 rástli nominálne aj reálne mzdy vo všetkých 10 mesačne sledovaných odvetviach. Rast nominálnych miezd nad 10 % evidovali doprava so skladovaním, priemysel a tiež maloobchod. Reálne mzdy rástli v rozpätí od 1,7 % v informáciách a komunikácii do 8,1 % v doprave a skladovaní. Ich rast nad 7 % vykázali priemysel a maloobchod.

Medziročný vývoj zamestnanosti

Zamestnanosť1,3) v máji 2024 rástla v porovnaní s vlaňajškom až v 6 z 10 mesačne sledovaných odvetví. Najviac stúpla vo vybraných trhových službách, o vyše 5 %, a v sektore ubytovania nad 4 %. Priemysel i naďalej zápasil s úbytkom zamestnancov, aktuálne zamestnanosť v ňom poklesla o 2 %. Menej zamestnancov ako pred rokom pracovalo aj v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, vo veľkoobchode a tiež v doprave so skladovaním.

V súhrne piatich mesiacov roka 2024 zamestnanosť medziročne rástla v 5 z 10 odvetví, najrýchlejšie vo vybraných trhových službách o 4,7 %. Medziročne nižšie počty zamestnancov evidoval priemysel, veľkoobchod, maloobchod, činnosti reštaurácií a pohostinstiev ako aj doprava a skladovanie.

Poznámka: Údaje o zamestnanosti a mzdách sú získavané z mesačných podnikových zisťovaní a sú predbežné.

1) z dôvodu úpravy metodiky - prechod na nové bázické obdobie (z r. 2015 na r. 2021) od publikovania dát za január 2024 bol prepočítaný celý časový rad údajov - viac v dokumente Vplyv zmeny bázického obdobia a zatrieďovania podľa činnostných jednotiek podniku (PDF - 268 kB)

2) mzdy sú bez podnikateľských príjmov, vrátane miezd zamestnancov u živnostníkov

3) zamestnané osoby sú zamestnanci a podnikatelia


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Aktuality

Zamestnanosť v 2. štvrťroku 2024

Štatistický úrad SR

Nezamestnanosť v 2. štvrťroku 2024

Štatistický úrad SR

Sirotské dôchodky

Sociálna poisťovňa