Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Ochrana zamestnancov v súvislosti s materstvom a rodičovstvom

Dátum: Rubrika: PRACOVNÉ PRÁVO

Tento článok sa sústreďuje na analýzu vybraných ustanovení Zákonníka práce, ktoré sa týkajú pracovných podmienok zamestnancov, pričom osobitnú pozornosť venuje ich ochrane v kontexte materskej a rodičovskej starostlivosti.
Ustanovenie čl. 1 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov (ďalej len "Zákonník práce") zakotvuje zásadu rovnakého zaobchádzania, ktorá je ďalej precizovaná aj v čl. 6 a v § 13 Zákonníka práce. Predmetné ustanovenia Zákonníka práce obsahujú aj ochranu osôb (zamestnancov) z dôvodu pohlavia, manželského stavu a rodinného stavu.
-
tehotným ženám,
-
matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode a
-
dojčiacim ženám
zabezpečujú pracovné podmienky, ktoré chránia ich biologický stav v súvislosti s tehotenstvom, narodením dieťaťa, starostlivosťou o dieťa po pôrode a ich osobitný vzťah s dieťaťom po jeho narodení.
Zákonník práce tiež zabezpečuje ženám a mužom pracovné podmienky, ktoré im umožňujú vykonávať spoločenskú funkciu pri výchove detí a pri starostlivosti o ne.
Pracovné podmienky žien a mužov starajúcich sa o deti sú upravené v ustanoveniach § 160 a § 161 Zákonníka práce, zosúladenie pracovného a rodinného života je upravené v § 164 a § 165 Zákonníka práce, ochrana pred prepustením je obsahom § 64, § 68 a § 72 Zákonníka práce a pod.
Pracovné podmienky žien a mužov starajúcich sa o deti
Z § 160 Zákonníka práce vyplýva povinnosť zamestnávateľa zriaďovať, udržiavať a zvyšovať úroveň sociálneho zariadenia a zariadenia na osobnú hygienu pre ženy.
Zo Zákonníka práce, konkrétne z § 161 ods. 1, vyplýva pre zamestnávateľa zákaz zamestnávať ženy prácami, ktoré sú pre ne fyzicky neprimerané alebo škodia ich organizmu. Zoznamy prác a pracovísk, ktoré sú zakázané všetkým ženám, tehotným ženám, matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacim ženám ustanovuje nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 272/2004 Z.z., ktorým sa ustanovuje zoznam prác a pracovísk, ktoré sú zakázané tehotným ženám, matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacim ženám, zoznam prác a pracovísk spojených so špecifickým rizikom pre tehotné ženy, matky do konca deviateho mesiaca po pôrode a pre dojčiace ženy a ktorým sa ustanovujú niektoré povinnosti zamestnávateľom pri zamestnávaní týchto žien.
Podľa § 3 daného nariadenia je zamestnávateľ povinný pri všetkých prácach a pracoviskách, ktoré predstavujú špecifické riziko pre tehotné ženy, matky do deviateho mesiaca po pôrode a dojčiace ženy v súvislosti
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.