Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Rozvrhnutie pracovného času v záujme zabezpečenia bezpečnosti práce

Dátum: Rubrika: PRACOVNÉ PRÁVO

Rozvrhnutie pracovného času je významným faktorom v záujme zabezpečenia zvýšenia bezpečnosti pri výkone závislej práce. V pracovnom práve možno rozlišovať prípady zamestnancov alebo zamestnankýň, keď možno špecificky upraviť pracovný čas, a to v záujme ochrany ich bezpečnosti a zdravia. Ide o tehotné zamestnankyne, matky do konca deviateho mesiaca po pôrode alebo dojčiace ženy, kde možno špecificky upraviť pracovný čas. Taktiež v prípade mladistvých zamestnancov možno špecificky upraviť pracovný čas a zákon č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len "Zákonník práce") ustanovuje kogentnou právnou úpravou prípady, keď môže zamestnávateľ zaviesť nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas. Pružný pracovný čas predstavuje v súčasnosti často využívanú alternatívu zosúladenia pracovných povinností a osobného voľna zamestnancov, a tým prispieva aj k vyššej miere zabezpečenia oddychu zamestnancov a bezpečnosti práce.
Rovnomerne a nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas
Pre rovnomerne rozvrhnutý pracovný čas podľa § 86 ods. 1 Zákonníka práce platí, že o jeho zavedení rozhoduje zamestnávateľ, musí však predtým dôjsť k prerokovaniu jeho zavedenia so zástupcami zamestnancov, pokiaľ sú u zamestnávateľa ustanovení. Podľa Zákonníka práce preto postačuje na zavedenie rovnomerného rozvrhnutia pracovného času len prerokovanie so zástupcami zamestnancov a nemusí dôjsť k dohode s nimi v danom prípade.
Pre rovnomerne rozvrhnutý pracovný čas platia v § 86 ods. 2 a 3 Zákonníka práce ustanovené špecifické kritériá, podľa ktorých pri rovnomernom rozvrhnutí pracovného času na jednotlivé týždne, rozdiel dĺžky pracovného času pripadajúci na jednotlivé týždne nepresiahne tri hodiny a pracovný čas v jednotlivých dňoch nepresiahne deväť hodín. Priemerný týždenný pracovný čas nesmie pritom v určitom období, najviac štvortýždňovom, presahovať hranicu pre ustanovený týždenný pracovný čas. Pri rovnomernom pracovnom čase je výkon práce rovnomerne rozvrhnutý v zásade na päť pracovných dní v týždni.
Pokiaľ rozvrhnutie pracovného času u zamestnávateľa nespĺňa uvedené kritériá, tak ide o nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času, ktoré však môže byť zamestnávateľom zavedené podľa § 87 ods. 1 Zákonníka práce len v prípade, ak povaha práce alebo podmienky prevádzky nedovoľujú zavedenie rovnomerného rozvrhnutia pracovného času určeného pre výkon závislej práce. Podstatným špecifickým znakom rovnomerného rozvrhnutia pracovného času je, že pracovný čas je rozvrhnutý v zásade na päť dní v pracovnom týždni. Pritom výrazy "povaha práce" a "podmienky prevádzky" Zákonník práce nevymedzuje, a to ani demonštratívnym právnym výpočtom, a preto je potrebné splnenie predpokladov pre zavedenie nerovnomerného rozvrhnutia pracovného času posúdiť zásadne individuálne.
Rovnomerné rozvrhnutie pracovného času je napríklad nerealizovateľné v prevádzkach, kde dochádza k nerovnomernej potrebe pracovného výkonu, takými môžu byť napríklad spoločnosti, ktoré sa zaoberajú zákazkovým nakladaním a vykladaním, či doručovaním tovaru pre zákazníkov, teda špedičné spoločnosti. Taktiež je rovnomerné rozvrhnutie pracovného času obmedzené v poľnohospodárskej výrobe, kde hlavne v lete vzniká rôzna potreba pracovného výkonu.
-> UPOZORNENIE:
V prípade zavedenia nerovnomerného rozvrhnutia pracovného času zamestnávateľom už nepostačuje jeho predchádzajúce prerokovanie so zástupcami zamestnancov, ale je potrebná dohoda na jeho zavedení u zamestnávateľa so zástupcami zamestnancov, prípadne so samotným zamestnancom, pokiaľ zástupcovia zamestnancov neboli u zamestnávateľa ustanovení. Pritom v § 87 ods. 1 Zákonník práce neustanovuje obsahové náležitosti takejto dohody, z jej obsahu by však malo byť zrejmé, že došlo ku konsenzu ohľadom nerovnomerného rozvrhnutia pracovného času a mali by tam byť taktiež uvedené kritériá pre organizáciu nerovnomerného rozvrhnutia pracovného času, napríklad na niektoré pracovné dni v pracovnom týždni. Taktiež Zákonník práce neustanovuje formu takejto dohody, teda postačilo by aj jej neformálne dojednanie, to však môže spôsobovať pochybnosti ohľadom právnej preukázateľnosti takéhoto konsenzu v konkrétnom prípade. Priemerný týždenný pracovný čas nesmie pritom presiahnuť v období najviac štyroch mesiacov ustanovený týždenný pracovný čas.
Podľa § 87 ods. 2 Zákonníka práce zamestnávateľ môže v kolektívnej zmluve alebo po dohode so zástupcami zamestnancov rozvrhnúť pracovný čas nerovnomerne na jednotlivé týždne na obdobie dlhšie ako štyri mesiace, najviac na obdobie 12 mesiacov, ak ide o činnosti, pri ktorých sa v priebehu roka prejavuje rozdielna potreba práce. Pritom dohodu nemožno nahradiť rozhodnutím zamestnávateľa, pričom ide o kogentnú právnu úpravu. Priemerný týždenný pracovný čas počas tohto obdobia nesmie pritom presiahnuť ustanovený týždenný pracovný čas. Rovnako môže byť rozvrhnutý pracovný čas pre určité organizačné útvary alebo druhy prác.
Pritom Zákonník práce neustanovuje obsahové náležitosti takejto dohody, z jej obsahu by však malo byť zrejmé, že došlo ku konsenzu ohľadom nerovnomerného rozvrhnutia pracovného času a mali by tam byť taktiež uvedené kritériá pre organizáciu nerovnomerného rozvrhnutia pracovného času, napríklad na niektoré pracovné dni v pracovnom týždni. Taktiež Zákonník práce neustanovuje formu takejto dohody, teda postačilo by aj neformálne dojednanie, to však môže spôsobovať pochybnosti ohľadom právnej preukázateľnosti takéhoto konsenzu v konkrétnom prípade.
Podľa § 87 ods. 3 Zákonníka práce pri určitých kategóriách zamestnancov, akými sú napríklad zamestnanci so zdravotným postihnutím, tehotnej žene, žene alebo mužovi, ktorý sa trvale stará o dieťa mladšie ako tri roky, osamelému zamestnancovi, ktorý sa trvale stará o dieťa mladšie ako 15 rokov, možno rozvrhnúť pracovný čas nerovnomerne len po dohode s ním, pričom ide o kogentnú právnu úpravu, ktorej cieľom je zabezpečiť ochranu týchto kategórií zamestnancov pred nevýhodami nerovnomerného rozvrhnutia pracovného času určeného na výkon závislej práce.
Pracovný čas v priebehu 24 hodín nesmie presiahnuť 12 hodín, pričom uvedenú maximálnu hranicu pracovného času nemožno navýšiť ani konsenzom.
Úprava pracovného času pre špecifické kategórie zamestnancov
V súlade s § 164 Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti. Pritom Zákonník práce bližšie nekonkretizuje uvedené ustanovenie, v praktickej rovine však ide o to, aby zamestnávateľ uvedené kategórie zamestnancov nezaraďoval na výkon práce v nočných zmenách, prípadne vyhovel ich žiadostiam o úpravu pracovného času, ktoré mu boli adresované. Uvedené ustanovenie § 164 ods. 1 Zákonníka práce je významnou zárukou oc
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.