Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Aktuality

Duševné zdravie na pracoviskách

Kategória: Aktuality Autor/i: Ministerstvo zdravotníctva SR

Deň 10. október je Svetovým dňom duševného zdravia, ktorý prvýkrát vyhlásila Svetová federácia za duševné zdravie (WFMH) v roku 1991, za účelom zvyšovania povedomia a informovanosti verejnosti v otázkach duševného zdravia na celom svete. Každý rok pri tejto príležitosti organizácie zaoberajúce sa témou duševného zdravia prezentujú svoju prácu v starostlivosti o duševné zdravie a poukazujú na potrebu a trendy v tejto oblasti.

Tohtoročný Svetový deň duševného zdravia je tematicky venovaný zdôrazneniu zásadného prepojenia medzi duševným zdravím a prácou. Bezpečné a zdravé pracovné prostredie môže pôsobiť ako ochranný faktor duševného zdravia. Nezdravé podmienky vrátane stigmatizácie, diskriminácie a vystavenia rizikám, ako je obťažovanie a iné zlé pracovné podmienky, môžu predstavovať značné riziká ovplyvňujúce duševné zdravie, celkovú kvalitu života a následne produktivitu v práci. Vzhľadom na to, že 60 % svetovej populácie pracuje, je potrebné urýchlene prijať opatrenia na zabezpečenie toho, aby sa v pracovnom prostredí duševné zdravie chránilo a podporovalo.

Poprední slovenskí odborníci na duševné zdravie, v spolupráci s ďalšími partnermi, preto prišli s unikátnym projektom „Stromy prianí“, ktorý do každodenného života vracia pozitívnu energiu, ľudskosť, spolupatričnosť a vzájomné povzbudenie a podporu.  Iniciátorom projektu je OZ Cesta k mentálnemu zdraviu, ktoré je zriadené Psychiatrickou klinikou Lekárskej fakulty UK a UNB a gestorkou projektu je doc. MUDr. Ľubomíra Izáková, PhD., prednostka Psychiatrickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a zároveň hlavná odborníčka MZ SR pre psychiatriu a spoluzakladateľka OZ Cesta k mentálnemu zdraviu.
 
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky ako gestor reformy starostlivosti o duševné zdravie sa zapojilo do projektu „Stromy prianí“ za účelom zlepšenia pracovnej atmosféry zamestnancov a osvety v oblasti starostlivosti o duševné zdravie, nakoľko v spoločnosti neustále prevláda stigmatizácia duševných ochorení. Štatistické údaje potvrdzujú u 12% obyvateľov Slovenska problémy s duševným zdravím. Z tohto dôvodu je dôležitá nielen odborná pomoc, ale aj prevencia výskytu duševných ochorení a zvyšovanie povedomia o duševnom zdraví. Pri stromoch prianí boli umiestnené aj odkazy na linky pomoci pre všetkých, ktorí to potrebujú a chcú vyhľadať odbornú pomoc. Takto sme spoločne vytvorili miesto plné pozitivity vďaka povzbudivým odkazom, ktoré ľudia písali a umiestňovali na Strom prianí.  Po svojom pôsobení na ministerstve zdravotníctva bol Strom prianí postupne presadený na Úrad vlády Slovenskej republiky, Univerzitu Komenského a ďalších inštitúcií či do ďalších spoločností.
 
Míľnikom v starostlivosti o duševné zdravie je vládou Slovenskej republiky schválený Národný program duševného zdravia a Akčný plán Národného programu duševného zdravia na roky 2024-2030. Tento strategický program sa zameriava na rozvoj systému starostlivosti o duševné zdravie na Slovensku na princípe systémového, celostného a nadrezortného prístupu k problematike duševného zdravia. Súčasťou je viacero opatrení, ktorých implementácia má viesť ku systémovým,  ale hlavne udržateľným zmenám. Cieľom je zabezpečiť humánnu, modernú a dostupnú starostlivosť pre všetkých obyvateľov Slovenskej republiky. Do roku 2030 sa plánuje vytvoriť a regulovať podmienky, mechanizmy, opatrenia a nástroje, ktoré podporia duševné zdravie na úrovni jednotlivcov, komunít a celej populácie.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.