Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

USMERNENIE PRE PRACOVISKÁ - AKO PODPORIŤ PRACOVNÍKOV TRPIACICH PROBLÉMAMI S DUŠEVNÝM ZDRAVÍM

Dátum: Rubrika: AKTUÁLNE ZO SVETA

Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (ďalej len "EU-OSHA") nedávno publikovala nový dokument zameraný na pomoc pracovníkom trpiacim problémami týkajúcimi sa duševného zdravia. Ako uvádzajú autori nového usmernenia pre pracoviská, problémy s duševným zdravím zaznamenávajú veľmi častý výskyt - pred pandémiou COVID-19 postihli približne 84 miliónov ľudí v celej EÚ [1] a odvtedy sa situácia ešte viac zhoršila, pričom duševné zdravie ľudí môže výrazne ovplyvniť aj ich práca. Stres, depresia alebo úzkosť je v rámci krajín EÚ [2] druhým najčastejším typom zdravotných problémov súvisiacich s prácou.
Podiel pracovníkov, ktorí uviedli, že čelia rizikovým faktorom pre svoju duševnú pohodu v práci, bol takmer 45%. Prieskum OSH Pulse 2022 [3] agentúry EU-OSHA ukazuje, že 27% pracovníkov pociťuje stres, úzkosť alebo depresiu spôsobenú alebo zhoršenú prácou. A 10% európskych pracovníkov oslovených v tomto prieskume uvádza pocit vyhorenia. [4]
Problémy duševného zdravia nespôsobujú len zvyšovanie osobného utrpenia a znižovanie kvality života, ale majú aj značné finančné dopady. Celkové náklady na problémy duševného zdravia sa v rámci 27 krajín EÚ a v Spojenom kráľovstve odhadujú na viac ako 4% HDP (viac ako 600 miliárd eur). [5] Je preto v záujme zamestnávateľov, aby zaujali pozitívny a proaktívny prístup k problematike duševného zdravia pri práci. Pomôže im to znížiť absencie z dôvodu choroby, ale rovnako aj úroveň prezentizmu (zníženej produktivity pri pokračovaní v práci) a fluktuácie zamestnancov.
Na druhej strane, kvalitná práca je zdraviu prospešná a väčšina ľudí s duševnými problémami chce pracovať. Zatiaľ čo problémy duševného zdravia v práci sprevádza veľa stigmy, mnohí jednotlivci, ktorí trpia týmito ochoreniami, môžu pokračovať v práci alebo sa úspešne vrátiť do práce, ak im bude poskytnutá správna podpora a vhodné pracovné podmienky. Všetci zamestnávatelia majú povinnosť podporovať zdravie a pohodu svojich zamestnancov. Mali by ľuďom poskytovať podporu, ktorú potrebujú, keď sú chorí a rovnako ich podporovať aj po návrate do práce. Prijatie podporných politík a postupov môže pomôcť znížiť práceneschopnosť, udržať si hodnotných pracovníkov a zároveň naplniť zákonné povinnosti. Prispôsobenie pracovných podmienok pritom môže byť jednoduché a lacné. Zamestnávatelia majú tiež zákonnú povinnosť predchádzať a riadiť riziká súvisiace s prácou - pričom treba brať do úvahy, že vystavenie psychosociálnym rizikovým faktorom v práci môže viesť k stresu, úzkosti a depresii. Medzi psychosociálne rizikové faktory pritom patria vysoké pracovné nároky, nízka kontrola, nedostatok podpory, zlé vzťahy na pracovisku, nejasné úlohy a zlý manažment zmien.
Vytvorenie duševne zdravého pracoviska zahŕňa:
1.
prevenciu psychosociálnych rizikových faktorov súvisiacich s prácou a podporu duševného zdravia;
2.
podporu skupín, ktoré môžu byť viac vystavené psychosociálnym rizikovým faktorom a
3.
podporu návratu do práce a pokračovania v práci u tých jednotlivcov, ktorí trpia problémami s duševným zdravím. Táto správa sa zameriava predovšetkým na bod 3, teda návrat do práce a prácu s problémami v oblasti duševného zdravia.
Cieľom správy je zdieľať praktické informácie pre pracoviská o tom, ako podporiť jednotlivcov s problémami duševného zdravia, aby zostali v práci alebo sa úspešne vrátili do práce po absencii z dôvodu choroby. Poskytuje rady a príklady prispôsobenia pracoviska, či niektoré ďalšie rady týkajúce sa samovrážd a tipy pre mikropodniky a malé podniky (MSE). Odkazy na podrobný súbor zdrojov sú zahrnuté na konci článku. Odporúčanie je založené na preskúmaní vykonanom s cieľom identifikovať existujúce usmernenia a odporúčania týkajúce sa podpory na pracovisku pre pracovníkov, ktorí majú problémy s duševným zdravím, aby zostali v práci alebo sa úspešne vrátili do práce po neprítomnosti spôsobenej chorobou, a na predchádzajúcich správach agentúry EU-OSHA týkajúcich sa návratu do práce a práce so zdravotnými problémami. [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]
Správa podporuje komplexný prístup Európskej komisie k duševnému zdraviu [13] a tiež Stratégiu Európskej komisie pre práva osôb so zdravotným postihnutím (2021 - 2030) [14] a súvisiaci balík týkajúci sa zamestnávania osôb so zdravotným postihnutím. [15]
Vytvorenie podporného prostredia pre duševné zdravie
Politika duševného zdravia na pracovisku
Pracoviská a organizácie by mali mať vypracovaný písomný dokument so zásadami týkajúcimi sa duševného zdravia a návratu do práce po takomto ochorení. Politika duševného zdravia na pracovisku by pritom mala riešiť problémy duševného zdravia komplexným spôsobom. Mala by stanoviť postupy a praktiky na pracovisku, ktoré sa majú používať na predchádzanie problémom duševného zdravia. Celkové ciele sú: prijať preventívne opatrenia na odstránenie psychoso­ciálnych rizík pre všetkých pracovníkov; podporovať ich dobré duševné zdravie; podporiť pracovníkov pri zvládaní pracovného stresu; podporovať včasnú intervenciu pri akomkoľvek pracovnom strese alebo problémoch duševného zdravia a podporovať pracovníkov, ktorí majú problém s duševným zdravím, a to aj prostredníctvom primeraných úprav, ktoré umožnia ľuďom s problémami duševného zdravia pracovať, vrátane poskytovania účinných plánov rehabilitácie a návratu do práce. Kľúčové prvky politiky duševného zdravia na pracovisku sú uvedené v rámčeku 1. Príklad programu na podporu duševného zdravia a pohody (rámček 1, bod 4) je uvedený v rámčeku 2.
Rámček 1
: Prvky komplexnej politiky duševného zdravia na pracovisku

Politika duševného zdravia na pracovisku by mala zahŕňať:

  1. prevenciu psychosociálnych rizikových faktorov súvisiacich s prácou a podporu blahobytu;
  2. podporu pracovníkov alebo tímov viac vystavených psychosociálnym rizikovým faktorom súvisiacich s prácou;
  3. podporu pracovníkov, ktorí majú problémy s duševným zdravím alebo pracovným stresom tak, aby pokračovali v práci alebo sa vrátili do práce;
  4. podporu duševného zdravia a pohody na pracovisku a
  5. konzultácie a zapojenie pracovníkov a ich zástupcov do politík a činností.

Prevencia (1) a konzultácie (5) sú predpokladom úspechu ostatných položiek.

Stratégie na pracovisku na podporu politiky duševného zdravia
Na uvedenie politiky duševného zdravia do praxe na dosiahnutie duševne zdravého pracoviska je potrebných niekoľko kľúčových stratégií. Patria sem:
-
Dlhodobý záväzok neustále sa zlepšovať.
-
Pracovná kultúra založená na rešpekte, kde sa s pracovníkmi zaobchádza spravodlivo, kde sa uznáva a oceňuje ich rozdielnosť, kde je komunikácia otvorená a civilná, kde sa konflikty riešia včas a kde existuje kultúra podpory a spolupráce.
-
Podpora inkluzívnych spôsobov práce: čím podpornejší a integrovanejší pracovný kolektív, tým lepšie pre jednotlivcov v ňom. Osobná odolnosť je menší problém v takej skupine, ktorá dobre spolupracuje.
-
Proaktívny preventívny prístup: navrhovanie a riadenie práce s cieľom predchádzať rizikovým faktorom a podpora zdravia a pohody s ohľadom na rôznoro
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.