Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri likvidácii veterných kalamít

Dátum: Rubrika: BOZP ADRESNE

Lesníctvo je odvetvie, ktoré sa z hľadiska rizikovosti práce trvalo radí na jedno z popredných miest rebríčkov. Dôvodom je skutočnosť, že väčšina prác v lesnom hospodárstve prebieha takmer po celý rok vo vonkajšom prostredí za meniacich sa klimatických podmienok a tiež podmienok daného pracoviska. Tieto práce do istej miery ovplyvňujú aj na ne nadväzujúce pracovné činnosti.
Práca v lese je veľmi fyzicky namáhavá, vyžaduje zdravotné a fyziologické predpoklady a taktiež značnú predvídavosť. Vo všetkých ohľadoch teda ide o prácu veľmi rizikovú. Ťažké zranenia majú na svedomí najčastejšie zlá manipulácia s nebezpečnou technikou, únava pracovníkov, ale nezriedka tiež nesprávna organizácia práce pri stínaní stromov a pri odstraňovaní vývratov vetrovej a dažďovej kalamity. Každý, kto pracuje v lese si musí uvedomiť, že takáto práca nie je len náročná pracovná činnosť, ale aj činnosť vysoko riziková. Treba si uvedomiť, že dôkladná odborná príprava, primeraná fyzická dispozícia a psychická pohoda, dokážu eliminovať riziko na prijateľnú mieru. Je dôležité udržiavať neprerušenú pozornosť a koncentráciu na prácu, pretože je to popri technickom stave pracovných prostriedkov a technologickom postupe najdôležitejší faktor bezpečnosti práce.
Absolútnu bezpečnosti pracovníkov pri vykonávaní prác v lese a na pracoviskách obdobného charakteru síce docieliť nemožno, lebo okrem značných rizík, vyplývajúcich z vykonávania týchto prác, ovplyvňujú bezpečnosť práce výrazne tiež premenlivé podmienky daného pracoviska vrátane podmienok klimatických. Rešpektovaním zásad bezpečnej práce a používaním strojov, technických zariadení a náradia zodpovedajúcich požiadavkám bezpečnostných predpisov možno však výrazne obmedziť možnosti vzniku ťažkých pracovných úrazov.
Likvidovanie polo vývratov, vývratov a polomov stromov a ich následné krátenie na kmene, predstavuje jednu z najrizikovejších činností, pri ktorej každoročne dochádza k značnému počtu pracovných úrazov. Spoločným menovateľom väčšiny pracovných úrazov v lesníctve je strata ostražitosti. Mnoho pracovných úrazov sa stane preto, že pracovník pri danej činnosti podcení vzniknutú situáciu a zle odhadne možné riziko.
Pri stanovení pracovných postupov je potrebné zohľadniť druh dreviny, vek a zdravotný stav stínaných stromov, tvar koruny, polo vývratov, vývratov a polomov stromov, podmienky pracoviska (predovšetkým stav terénu), poveternostnú situáciu a taktiež určiť smer výrubu. Bezpečnosť pri odstraňovaní kalamít, stínaní stromov a následnom krátení kmeňov, používaní lesníckych strojov a zariadení je definovaná ako stav technických zariadení, ktorý poskytuje vysokú mieru istoty, že pri dodržiavaní pravidiel (bezpečnostných požiadaviek, technologických a pracovných postupov a pod.), platných pre príslušné pracovisko a pracovný proces na ich obsluhu a prevádzku, a bez pôsobenia nepredvídaných vonkajších rušivých vplyvov, bude vylúčená alebo znížená možnosť ohrozenia života a zdravia osôb.
Všeobecne možno uviesť, že pracovné úrazy v lesníctve súvisia najčastejšie s nerešpektovaním ohrozeného priestoru, nedodržiavaním stanovených pracovných postupov, nepoužívaním predpísaných osobných ochranných pracovných prostriedkov a pracovných pomôcok, a tiež s nedodržiavaním zákazu pri jednotlivých pracovných činnostiach.
Uvedenú problematiku rieši najmä zákon č. 124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákon č. 326/2005 Z.z. o lesoch v znení neskorších predpisov, nariadenie vlády č. 391/2006 Z.z. o minimálnych bezpečnostných a zdravotných požiadavkách na pracovisko, nariadenie vlády č. 392/2006 Z.z. o minimálnych bezpečnostných a zdravotných požiadavkách pri používaní pracovných prostriedkov a vyhláška č. 46/2010 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri lesnej práci a podrobnosti o odbornej spôsobilosti na výkon niektorých pracovných činností a na obsluhu niektorých technických zariadení.

Vymedzenie pojmov

-
Práca v lese
a na pracoviskách obdobného charakteru sú práce vykonávané pri údržbe lesov, parkov, sadov, brehových porastov, sprievodnej zelene vodných tokov, pozemných komunikácií a v obvode dráhy a pri odstraňovaní a okliešťovaní stromov a iných porastov ohrozujúcich bezpečné a spoľahlivé prevádzkovanie zariadenia elektrizačnej sústavy alebo plynárenských zariadení, prípadne pri odstraňovaní porastov ohrozujúcich prevádzku rozvodných tepelných zariadení, pestovateľské práce, ošetrovanie stromov, ťažba, sústreďovanie, manipulácia, skladovanie a odvoz dreva, práce vo výškach na stojacich stromoch a všetky práce vykonávané s prenosnou reťazovou pílou alebo krovinorezom.
-
Odlúčené pracovisko
je pracovisko, na ktorom je výrazne sťažená možnosť zabezpečenia kontroly a poskytnutia prvej pomoci.
-
Osoba vykonávajúca lesnú prácu
je zamestnanec a iná osoba (napr. SZČO, osoba, ktorá podniká na základe živnostenského oprávnenia,), ktorá vykonáva lesnú prácu.
-
Technologický postup
je určený bezpečný pracovný postup pri lesnej práci.
-
Ťažba dreva
je práca pozostávajúca zo spilovania (výrubu) stromov, spracovania vývratov, zlomov a polomov, uvoľňovania zavesených stromov a podpílených stromov, odvetvovania a odkôrňovania stromov a skracovania dreva.
-
Polom
je porast lesných drevín plošne poškodený najmä vetrom, snehom alebo námrazou s výskytom prekrížených kmeňov stromov alebo ich častí.
-
Vývraty, polovývraty a zlomy
sú vyvrátené a zlomené stromy s prekríženými kmeňmi alebo prekrývajúcimi sa korunami.
-
Motorová reťazová píla
je prenosné technické zariadenie so spaľovacím motorom alebo elektrickým motorom, ktorého rezacia časť je uzatvorená pílová reťaz vedená vodiacou lištou.
-
Ručné náradie
je náradie na ručné vykonávanie lesnej práce, najmä háky, píly, sekery, štipáky, kliny, sochory, obraciaky, sapiny, pretlačné tyče a pretláčacie lopatky.
-
Osamoteným zamestnancom
je zamestnanec, ktorý je počas pracovného času na pracovisku sám bez zabezpečenia dohľadu a vykonáva prácu.
-
Samostatne pracujúcim zamestnancom
je zamestnanec vykonávajúci prácu na pracovisku sám so zaisteným dohľadom.
Bezpečnosť práce s prenosnou reťazovou pílou
Práce s reťazovou pílou rieši vyhláška č. 46/2010 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri lesnej práci a podrobnosti o odbornej spôsobilosti na výkon niektorých pracovných činností a na obsluhu niektorých technických zariadení.
Fyzická osoba môže obsluhovať motorovú reťazovú pílu len na základe platného preukazu na obsluhu motorovej píly pri ťažbe dreva, je staršia ako 18 rokov a k uvedenej činnosti je zdravotne spôsobilá.
Ako bezpečne píliť s motorovou reťazovou pílou
Motorová reťazová píla (ďalej len "MRP") je pomerne nebezpečným zariadením, pretože nekrytý rezací nástroj (reťaz sa používa v rôznych polohách a pohybuje sa značnou rýchlosťou (až 75 km/hod.), spôsobuje pri neodbornom zaobchádzaní nielen únavu, ale aj často nebezpečné poranenia a pri dlhodobom pracovnom používaní aj choroby z povolania - vazoneuróza a sluchové problémy.
Z uvedeného dôvodu smernica Európskeho parlamentu a Rady 2006/42/ESo strojových zariadeniach a o zmene a doplnení smernice 95/16/ESzaraďuje prácu s prenosnými motorovými pílami určenými na spracovanie dreva, vzhľadom na veľké rezné rýchlosti a ostrosť rezného nástroja, medzi najnebezpečnejšie činnosti, pretože obsluha vykonáva rôzne pracovné činnosti priamo v nebezpečnom priestore zariadenia a je bezprostredne ohrozovaná rezným nástrojom.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.