Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Aktuality

Problém nájsť si prácu majú ľudia nad 50 rokov

Kategória: Aktuality Autor/i: ZMOS

 Na Slovensku majú najväčší problém nájsť si prácu najmä ľudia nad 50 rokov. V prvom polroku ich celkovo úrady práce zaznamenali vyše 46 000.

Spolu viac ako 95 000 nezamestnaných tvorili ľudia, ktorí najmenej 12 mesiacov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie nemali pravidelný príjem alebo nevykonávali samostatne zárobkovú činnosť dlhšie ako šesť mesiacov. Informovalo o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

Pripomenulo, že problém uplatniť sa na trhu práce majú uchádzači, ktorí sú evidovaní na úradoch práce najmenej 12 po sebe nasledujúcich mesiacov. Celkovo ich bolo v prvej polovici tohto roka vyše 67 000. „Platná legislatíva definuje znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, ktorí môžu byť z rôznych dôvodov znevýhodnení pri snahe uplatniť sa na trhu práce," uviedlo tlačové oddelenie ÚPSVaR.

Ďalšou skupinou boli uchádzači o zamestnanie, ktorí dosiahli nižšie ako stredoškolské odborné vzdelanie (53 149) a ľudia starší ako 50 rokov (46 634). Bariéry pri hľadaní si práce malo podľa ÚPSVaR aj 9434 mladých pod 26 rokov, ktorí skončili dennú formu štúdia pred menej ako dvomi rokmi a od jej ukončenia nemali pravidelne platené zamestnanie.

Zo štatistiky ÚPSVaR vyplýva, že s uplatnením sa na trhu práce malo rovnako problém aj viac ako 5100 ľudí so zdravotným postihnutím. Za nimi nasledujú poberatelia materského alebo rodičovského príspevku, ktorí ukončili jeho poberanie menej ako dva roky pred zaradením na úrady práce, prípadne počas dostávania tejto dávky nemali príjem zo zárobkovej činnosti zamestnanca a zo samostatnej zárobkovej činnosti. Dokopy ich bolo 3667.

Najmenší počet vyše 1200 uchádzačov o zamestnanie tvorili ľudia, ktorí žijú osamote s jednou alebo viacerými osobami odkázanými na starostlivosť, alebo sa starajú aspoň o jedno dieťa pred skončením povinnej školskej dochádzky.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Aktuality

Ošetrovné a nový školský rok

Sociálna poisťovňa

Zamestnanosť v 2. štvrťroku 2024

Štatistický úrad SR

Nezamestnanosť v 2. štvrťroku 2024

Štatistický úrad SR

Sirotské dôchodky

Sociálna poisťovňa