Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Aktuality

Alarmujúci nárast počtu smrteľných pracovných úrazov !!!

Kategória: Aktuality Autor/i: NIP

Inšpekcia práce upozorňuje na nárast závažných pracovných úrazov, dokonca s následkom smrti v tomto letnom období. V poslednom týždni sme zaznamenali zvýšený počet smrteľných pracovných úrazov, čo je alarmujúce.

Je dôležité si uvedomiť skutočnosť, že dlhodobo prvenstvo najrizikovejšej pracovnej činnosti patrí stavebníctvu. V tomto období síce priaznivom pre výstavbu, môžeme hovoriť o nepriaznivom období horúčav, letných búrok, nečakaných zmien počasia a pracovných úrazov Pracovné-úrazy-v-kocke_brožúra-NIP.pdf (gov.sk). Nastal čas kedy je prioritou každého zamestnávateľa ale aj zamestnanca, či živnostníka zvýšenie pozornosti pri vykonávaní pracovných činností a dôslednejšie dodržiavanie a kontrolovanie stavu  BOZP

Nemôžeme dopustiť:

  • používanie nebezpečných pracovných postupov,
  • nezaistenie bezpečnosti zamestnancov proti pádu z výšky a do hĺbky,
  • zasypanie pri výkopových prácach,
  • úrazy zasiahnutím elektrického prúdu
  • nebezpečnú manipuláciu so strojmi používanými pri práci…

Dbajme aj na dôležitú súčasť prác v horúčavách t.j., dodržiavanie pitného režimu Horúčavy na pracovisku – Národný inšpektorát práce (gov.sk) a zabránenie prehriatia organizmu.

V konečnom dôsledku je najdôležitejšie neohroziť svoj život alebo zdravie a vrátiť sa zdravý domov z práce. Dávajte si v tomto období väčší pozor nie len na seba a svoje zdravie, ale pozrite sa pri svojej pracovnej činnosti aj na svojho kolegu, možno mu svojím upozornením zachránite to najcennejšie čo má – život.

Prečítajte si tiež k téme: 

Praktická príručka agentúry EU-OSHA Horúčavy v práci, ktorá je teraz k dispozícii vo viacerých jazykoch EÚ, poskytuje praktické usmernenia o tom, ako riadiť riziká spojené s prácou v teple.

Tento základný zdroj informácií sa zameriava na zamestnávateľov aj pracujúcich a zahŕňa organizačné a technické opatrenia na zníženie a riadenie rizík súvisiacich s teplom, ako aj odbornú prípravu pracovníkov. Takisto sa v nej odporúča, aké kroky treba podniknúť, ak sa u pracujúcich prejavia príznaky ochorenia z tepla.

Všímajme si varovné signály súvisiace s horúčavami toto leto a začnime konať!

Stiahnutie si publikáciu Horúčavy v práci – Usmernenie pre pracoviská v rôznych jazykoch z webu EU-OSHA, alebo v slovenčine priamo z tejto stránky nižšie ako prílohu vo formáte PDF.

Prístup k usmerneniam v OSHwiki

Zachovajte chladnú hlavu s Napom v … Príliš horúco na prácu!


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Aktuality

Zamestnanosť v 2. štvrťroku 2024

Štatistický úrad SR

Nezamestnanosť v 2. štvrťroku 2024

Štatistický úrad SR

Sirotské dôchodky

Sociálna poisťovňa