Vyhľadávanie v pracovnoprávnych vzťahoch
Pracovno-
právne
vzťahy
Zmeny v dohodách o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru
Kategória: Dohody Autor/i: Ing. Iveta Matlovičová
Závislá práca môže byť vykonávaná výlučne v pracovnom pomere, v obdobnom pracovnom vzťahu alebo v inom pracovnoprávnom vzťahu, ktorý možno založiť dohodou o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru. Súčasná právna úprava rozlišuje dohodu o vykonaní práce, dohodu o pracovnej činnosti a dohodu o brigádnickej práci študentov. Od 1. januára 2023 bola do pracovného práva zavedená nová „podkategória“ dohody o pracovnej činnosti pod názvom „Dohoda o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce“. Ide o osobitný druh dohody, ktorú môže zamestnávateľ uzatvoriť so zamestnancom len na výkon sezónnej práce. Od 1. januára 2025 je účinná novela č. 323/2024 Z. z. Zákonníka práce, ktorá okruh sezónnych prác v cestovnom ruchu upresňuje, a zároveň ruší podmienku priamej závislosti výkonu pracovnej činnosti od prevádzkovania sezónnych činností.
Dohoda o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce je osobitný druh dohody, ktorú môže zamestnávateľ uzatvoriť so zamestnancom len na výkon sezónnej práce. Rozhodujúci je teda charakter vykonávaných prác, čím sa odlišuje od ostatných dohôd. Pod pojmom sezónna práca sa rozumie výkon pracovnej činnosti, ktorá je závislá od striedania ročných období, každý rok sa opakuje a nepresahuje 8 mesiacov v kalendárnom roku. Druhy sezónnej práce, ktorú môže zamestnanec vykonávať na základe dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce, sú taxatívne vymenované v prílohe č. 1b Zákonníka práce.
Od 1. januára 2025 sa okruh sezónnych práci v cestovnom ruchu upresnil a zrušila sa podmienka priamej závislosti výkonu pracovnej činnosti od prevádzkovania činností uvedených v 1. až 5. bode prílohy 1b Zákonníka práce. Uvedené vyplýva z novely č. 323/2024 Z. z. Zákonníka práce, ktorá bola schválená dňa 5. novembra 2024 s účinnosťou od 1. januára 2025.
Druhy sezónnej práce vykonávané v sektore poľnohospodárstva, v sektore cestovného ruchu, v potravinárstve a v lesnom hospodárstve, na základe ktorých bude môcť zamestnanec vykonávať zárobkovú činnosti na základe dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce, sú taxatívne vymenované v prílohe č. 1b Zákonníka práce:
a) pracovné činnosti v poľnohospodárstve pri pestovaní, zbere, triedení a skladovaní:
- vybraných druhov ovocia, najmä jahôd, liesky obyčajnej, bazy čiernej, egrešov, malín, ríbezlí, ruže jabĺčkovej, broskýň, čerešní, marhúľ, nektáriniek, ringlôt, sliviek, jabĺk, hrušiek a višní,
- viniča,
- vybraných druhov zeleniny, najmä šalátu, špenátu, cibule, cesnaku, póru, kapusty, kelu, karfiolu, kalerábu, ružičkového kelu, cvikly, mrkvy, reďkvi a reďkovky, petržlenu, špargle, baklažánu, cukety, dyne, kukurice cukrovej, melónu, papriky, tekvice okrem tekvice určenej pre produkciu semien na konzum a lisovanie, uhorky nakladačky, uhorky šalátovej a rajčiakov,
- zemiakov,
- chmeľu,
- osivovej kukurice určenej na kastráciu,
- rastlinného množiteľského materiálu uvedeného v prvom až šiestom bode
b) v cestovnom ruchu pri:
- preprave osôb po riekach, kanáloch, jazerách alebo iných vnútrozemských vodných cestách vrátane vodných ciest vo vnútri prístavov alebo lodeníc,
- prenájme a lízingu rekreačných potrieb alebo športových potrieb,
- prevádzkovaní táborov,
- prevádzke umelých vodných plôch,
- prevádzke lanoviek, pozemných lanoviek, lyžiarskych vlekov,
- prevádzke reštaurácií a pohostinstiev, ak potreba výkonu pracovnej činnosti je priamo závislá od prevádzkovania činností uvedených v prvých piatich bodoch, (prečiarknutý text bol v novele Zákonníka práce s účinnosťou od 1.1.2025 vypustený)
- prevádzke ubytovacích zariadení,
Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.
Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).
Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov
Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.
Kategórie
