Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Posudzovanie priestorov škôl a školských zariadení inšpektorátmi práce

Dátum: Rubrika: DO POZORNOSTI

Posudzovanie priestorov škôl a školských zariadení patrí k výkonom, prostredníctvom ktorých inšpekcia práce presadzuje ochranu života a zdravia zamestnancov a ďalších osôb, ktoré sa nachádzajú na pracovisku. Okrem samotných budov je potrebné posúdiť aj bezpečnosť technických zariadení, ktoré tvoria trvalú alebo funkčne neoddeliteľnú súčasť týchto objektov.
Školy a školské zariadenia zabezpečujú výchovu a vzdelávanie detí a žiakov a delia sa na materské školy, základné školy, stredné školy, základné umelecké školy, školské kluby detí, zariadenia školského stravovania pre deti a žiakov, jazykové školy, strediská služieb škole, školské internáty, centrá poradenstva a prevencie, centrá voľného času a školy v prírode.
Zriaďovateľ, ktorý chce využívať priestory ako školu alebo ako školské zariadenie, je pri podávaní žiadosti o zaradenie do siete škôl a školských zariadení Slovenskej republiky (ďalej len "sieť škôl SR") povinný podľa ustanovenia § 16 ods. 1 písm. i) zákona č. 596/2003 Z.z.o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o štátnej správe v školstve") predložiť Ministerstvu školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky ako súčasť žiadosti aj
"doklad príslušných orgánov štátnej správy, že priestory školy alebo školského zariadenia sú v súlade s [...] predpismi o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci [...]."
Identická požiadavka platí aj v prípade žiadosti o zmenu v sieti škôl SR podľa ustanovenia § 18 ods. 7 písm. j) zákona o štátnej správe v školstvepri zaraďovaní elokovaných pracovísk.
Zriaďovateľom, a teda aj žiadateľom o vydanie dokladu potvrdzujúceho súlad priestorov s predpismi na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (ďalej len "BOZP") môže byť:
-
obec,
-
samosprávny kraj,
-
regionálny úrad školskej správy [1],
-
pre cirkevné školy a školské zariadenia štátom uznaná cirkev alebo náboženská spoločnosť,
-
pre súkromné školy a školské zariadenia iná právnická osoba alebo fyzická osoba.
Takýto doklad vydáva miestne príslušný inšpektorát práce na základe doručenej žiadosti. Inšpektoráty práce majú sídla a miestnu pôsobnosť zhodnú s krajmi, príslušný je teda inšpektorát, v ktorého územnom obvode sa daný objekt nachádza bez ohľadu na sídlo alebo miesto podnikania zriaďovateľa. Po doručení žiadosti si inšpektor práce, ktorému je vec pridelená, vyžiada predloženie príslušnej dokumentácie a v dohodnutom termíne vykoná fyzickú obhliadku priestorov, ktoré žiadateľ plánuje používať ako školu alebo školské zariadenie.
Pre stredné odborné školy, ktoré zabezpečujú prípravu na povolanie pre príslušníkov Hasičského a záchranného zboru Slovenskej republiky a Policajného zboru Slovenskej republiky, inšpektoráty práce nevydávajú takýto doklad vzhľadom na to, že tieto pracoviská podliehajú osobitnému orgánu dozoru Ministerstva vnútra Slovenskej republiky [2].
Inšpektori práce vykonajú inšpekciu práce zameranú predovšetkým na preverenie dodržania nasledujúcich právnych predpisov na zaistenie BOZP:
-
zákon č. 124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon č. 124/2006 Z.z."),
-
vyhláška Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 508/2009 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci s technickými zariadeniami tlakovými, zdvíhacími, elektrickými a plynovými a ktorou sa ustanovujú technické zariadenia, ktoré sa považujú za vyhradené technické zariadenia (ďalej len "vyhláška č. 508/2009 Z.z."),
-
nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 387/2006 Z.z. o požiadavkách na zaistenie bezpečnostného a zdravotného označenia pri práci v znení n
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.