Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Pôsobenie odborne spôsobilých osôb v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci u zamestnávateľov

Dátum: Rubrika: BOZP ADRESNE

Článok sa zaoberá činnosťou odborne spôsobilých osôb (bezpečnostných technikov a revíznych technikov) pôsobiacich v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (ďalej len "BOZP") u zamestnávateľov. Vymedzuje ich náplň práce, právne postavenie, zodpovednosť, ako aj zodpovednosť zamestnávateľa vrátane vedúcich zamestnancov za oblasť BOZP. Prevažujúcim druhom činnosti odborne spôsobilých osôb je výkon odbornej kontrolnej činnosti v oblasti BOZP.
V BOZP je kontrola jedným z dôležitejších prvkov jej efektívneho riadenia a nutným predpokladom správneho plnenia pracovných úloh, ako aj udržania pracovnej disciplíny. V oblasti BOZP, kde ide o ochranu života a zdravia pri práci, zohráva účinný systém kontroly veľmi významnú úlohu. Kontrolu v oblasti BOZP možno členiť podľa toho, či ide o vonkajšiu alebo vnútornú kontrolu a či ide o dodržiavanie povinností ustanovených právnymi a ostatnými predpismi na zaistenie BOZP zo strany zamestnancov či zamestnávateľa. Kontrola slúži na monitorovanie dodržiavania a uplatňovania všetkých aspektov týkajúcich sa ochrany práce bez ohľadu na to, kým a na akom stupni je vykonávaná, je jednou zo zákonných povinností zamestnávateľa v oblasti BOZP.
Zamestnávateľ je povinný sústavne kontrolovať a vyžadovať dodržiavanie právnych a ostatných predpisov na zaistenie BOZP, zásad bezpečnej práce, ochrany zdravia pri práci a bezpečného správania na pracovisku a bezpečných pracovných postupov. Zamestnávateľovi určuje všeobecný obsah a rozsah kontroly § 9 zákona č. 124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o BOZP"). Zamestnávateľ má predovšetkým kontrolovať:
-
stav BOZP vrátane stavu bezpečnosti technických zariadení; na tento účel má zabezpečovať sústavnú kontrolu stavu BOZP a stavu bezpečnosti technických zariadení v intervaloch určených osobitnými predpismi a tiež má zabezpečovať meranie a hodnotenie faktorov pracovného prostredia,
-
či zamestnanec nie je v pracovnom čase pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok a či dodržiava určený zákaz fajčenia v priestoroch zamestnávateľa,
-
riadne používanie osobných ochranných pracovných prostriedkov, ochranných zariadení a iných ochranných opatrení.
Pod pojmom sústavná kontrola treba rozumieť vykonávanie systematickej a pravidelnej kontroly. Výkon všeobecnej (nešpecializovanej) sústavnej kontroly v oblasti BOZP zamestnávateľ zabezpečuje prostredníctvom vedúcich zamestnancov, pre ktorých je jej vykonávanie jednou zo základných povinností. Z pozície zamestnancov kontrolu vykonávajú zástupcovia zamestnancov pre bezpečnosť a odborová organizácia, ak u zamestnávateľa pôsobí. Výkon odbornej kontroly si zamestnávateľ zabezpečuje prostredníctvom odborne spôsobilých osôb v oblasti BOZP. Významným aspektom vykonávania kontrolnej činnosti je, že zistené nedostatky je povinný odstraňovať zamestnávateľ. Na riadne splnenie kontrolnej povinnosti zo strany zamestnávateľa je viazaná aj možnosť zbavenia sa zodpovednosti zamestnávateľa napríklad pri vyvodzovaní zodpovednosti za pracovný úraz podľa § 196 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len "Zákonník práce") alebo pri vyvodzovaní trestnoprávnej zodpovednosti podľa zákona č. 300/2005 Z.z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov.
Vykonávanie odbornej kontroly stavu BOZP vrátane stavu bezpečnosti technických zariadení ukladá zákon o BOZP odborne spôsobilým osobám v oblasti BOZP. Najčastejšie sú nimi bezpečnostný technik a revízny technik, ktorí vykonávajú svoju činnosť na základe platného osvedčenia o odbornej spôsobilosti vydaného podľa zákona o BOZP. Podmienky získania a udržiavania osvedčenia o odbornej spôsobilosti určuje najmä zákon o BOZP a v nadväznosti naň aj niektoré vykonávacie predpisy. Príslušné odborne spôsobilé osoby sú buď zamestnancami, prípadne si zamestnávateľ ich pôsobenie zabezpečuje zmluvne dodávateľským spôsobom, vtedy sú tieto subjekty podnikateľmi, resp. právnickou osobou vlastniacou oprávnenie na túto činnosť podľa zákona o BOZP.
Odbornú kontrolu stavu BOZP, t.j. preverovanie plnenia požiadaviek ustanovených právnymi a ostatnými predpismi na zaistenie BOZP, vykonáva bezpečnostný technik. Kontrola stavu BOZP, ktorú vykonáva bezpečnostný technik, by mala byť zameraná predovšetkým na stav výrobných a pracovných prostriedkov, vybavenie pracovísk a na úroveň rizikových faktorov pracovných podmienok. Vykonáva sa porovnaním skutočného stavu na príslušných pracoviskách s požiadavkami právnych a ostatných predpisov na zaistenie BOZP vrátane požiadaviek, ktoré si stanovila organizácia vo vnútorných predpisoch na zaistenie BOZP. Cieľom kontroly má byť prijatie takých opatrení, ktoré po ich realizácii zaistí zníženie miery rizika tým, že skutočný stav zjednotí s požiadavkami právnych a ostatných predpisov na zaistenie BOZP.
Činnosť bezpečnostného technika, jeho postavenie a zodpovednosť
Podľa zákona o BOZP je zamestnávateľ povinný na plnenie úloh v oblasti BOZP zabezpečiť pre zamestnancov bezpečnostnotechnickú službu, ktorú spravidla vykonáva bezpečnostný technik, a tým pomáha zamestnávateľovi v plnení úloh v oblasti BOZP. Bezpečnostný technik je fyzická osoba, ktorá má platné osvedčenie o odbornej spôsobilosti bezpečnostného technika vydané podľa zákona o BOZP Národným inšpektorátom práce. Plnenie úloh bezpečnostnotechnickej služby môže vykonávať bezpečnostný technik ako zamestnanec alebo si zamestnávateľ výkon bezpečnostnotechnickej služby zabezpečí zmluvne dodávateľským spôsobom, a to buď u fyzickej osoby, ktorá je podnikateľom a vlastní živnostenské oprávnenie na výkon bezpečnostnotechnickej služby, alebo u právnickej osoby, ktorá zamestnáva bezpečnostného technika a je držiteľom oprávnenia na výkon bezpečnostnotechnickej služby podľa zákona o BOZP. Zákon o BOZP tiež vymedzuje, v ktorých prípadoch môže úlohy bezpečnostnotechnickej služby plniť zamestnávateľ, a kedy len bezpečnostný technik.
Úlohy bez
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.