Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Činnosť národného kontaktného miesta EU-OSHA a medzinárodné aktuality

Dátum: Rubrika: AKTUÁLNE ZO SVETA

Zo zdrojov agentúry EU-OSHA pripravil a preložil Ladislav Kerekeš, Národné kontaktné miesto EU-OSHA
Prieskum z roku 2024 ukazuje vysokú spokojnosť s prácou agentúry EU-OSHA pri zlepšovaní bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci
Aktuálny prieskum zainteresovaných strán, ktorého výsledky nedávno zverejnila Európska agentúra pre BOZP (ďalej len "EU-OSHA"), ukázal, že zainteresované strany vyjadrili celkovo značnú spokojnosť s prácou EU-OSHA, pričom až 87% respondentov uviedlo, že boli s jej pôsobením spokojní alebo veľmi spokojní. Ich ocenenie sa vzťahuje aj na prínos agentúry EU-OSHA k bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci (ďalej len "BOZP"): zvýšená informovanosť o rizikách BOZP, zvýšená informovanosť o riešeniach rizík BOZP a zlepšenie BOZP na pracovisku, pričom 85% až 91% odpovedalo kladne.
Okrem toho účastníci prieskumu z celej Európy uznávajú význam a pridanú hodnotu práce agentúry EU-OSHA (83%) a jej príspevok k vytvoreniu silnej dôkazovej základne prostredníctvom poskytovania primárnych údajov (88%) a kvalitatívneho výskumu (88%).
Zainteresované strany okrem toho uznávajú úlohu, ktorú agentúra EU-OSHA zohráva pri predchádzaní úrazom a chorobám na pracovisku (85%), zlepšovaní sociálneho dialógu, spolupráce a výmeny (79%) a poskytovaní pomoci pri identifikácii budúcich výziev v oblasti BOZP a posilňovaní pripravenosti (90%). Viac podrobností o prieskume nájdete na stránkach ­EU-OSHA vo forme prezentácie po skopírovaní nasledujúceho odkazu do vášho prehliadača: <https://osha.europa.eu/en/publications/eu-osha-stakeholder-survey-results-2024>.
Spustenie prieskumu pracovísk ESENER 2024
Celoeurópsky prieskum ESENER (Európsky prieskum podnikov o nových a vznikajúcich rizikách), ktorý realizuje agentúra EU-OSHA, sa zameriava na to, ako európske pracoviská riadia riziká v oblasti BOZP v praxi.
So zapojením tisícok podnikov a organizácií v celej Európe pokrýva ESENER psychosociálne riziká, digitalizáciu a hnacie sily a prekážky riadenia BOZP, a poskytuje prehľad o tom, ako by účasť pracovníkov na záležitostiach súvisiacich s BOZP mohla zlepšiť podmienky BOZP na pracoviskách v EÚ.
Hlavná práca v teréne pre štvrtú vlnu prieskumu ESENER sa rozbehla koncom mája 2024 a bude prebiehať do októbra 2024. V 30 krajinách sa uskutoční pohovor s viac ako 40 000 prevádzkami naprieč všetkými veľkosťami a odvetviami činností. Pr
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.