Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Bezpečnosť práce v stavebníctve

Dátum: Rubrika: BOZP ADRESNE

Podnikanie v stavebníctve má oproti iným oblastiam svoje špecifické podmienky a riziká. Cieľom tohto článku je upozorniť a popísať preventívne organizačné, technické a výchovné opatrenia na ich elimináciu, a to v rámci platných bezpečnostných predpisov. Hlavným zámerom je poukázať na povinnosti, a tým aj zodpovednosť najmä súkromných podnikateľov, ale aj právnických osôb za zabezpečovanie a dodržiavanie všeobecne záväzných predpisov v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (ďalej len "BOZP").
BOZP v stavebníctve predstavuje pestrú, zložitú a náročnú oblasť činnosti, ktorá sa vykonáva vo všetkých ročných obdobiach. Ochrana života, zdravia pri práci, ako aj materiálnych hodnôt je jednou zo základných povinností každého zamestnávateľa, ktorá je obsiahnutá vo vyhláške č. 147/2013 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri stavebných prácach a prácach s nimi súvisiacich a podrobnosti o odbornej spôsobilosti na výkon niektorých pracovných činností. Vyhláška platí pre prípravu, vykonávanie stavebných montážnych a udržiavacích prác a prác s nimi súvisiacich, a vzťahuje sa na všetky právnické a fyzické osoby vykonávajúce stavebné práce a ich pracovníkov, je teda platná tak pre organizácie, ako aj pre súkromných podnikateľov.
Pracovníci v stavebníctve sú vystavení aj mnohým zdravotným problémom: od azbestu, cez bolesti chrbta až k podráždeniu pokožky cementom. Najčastejšie hlásenou bola choroba kostí, kĺbov, šliach a nervov končatín z dlhodobého, nadmerného, jednostranného zaťaženia horných končatín.
Zo štatistiky príčin pracovných úrazov vyšetrovaných orgánmi inšpekcie práce vyplýva, že úrazy sa najčastejšie stali porušením bezpečnostných predpisov zo strany postihnutých zamestnancov tým, že používali nebezpečné postupy alebo spôsoby práce, vykonávali práce bez odbornej spôsobilosti a tiež z nedostatku osobných predpokladov na riadny pracovný výkon. Zo strany zamestnávateľov to bola hlavne nesprávna organizácia práce a chýbajúce alebo nedostatočné ochranné zariadenia a zabezpečenia. Častou príčinou vzniku pracovného úrazu bol aj nepriaznivý stav alebo chybné usporiadanie pracoviska, prípadne chybný stav komunikácie.
Bežné porušenia v praxi
Častým omylom zamestnávateľov pri prijímaní opatrení na zníženie rizika úrazu je domnienka, že zamestnancom stačí prideliť osobné ochranné pracovné prostriedky (ďalej len "OOPP") a o ďalšiu bezpečnosť pri ich práci sa nemusia starať. V minulom roku bolo najviac nedostatkov zistených na strojoch, vyhradených technických zariadeniach elektrických a zdvíhacích, ďalej v starších objektoch sa nevykonávali opravy, revízie, neodstraňovali sa nedostatky z revízii, nevykonávala sa preventívna údržba zariadení.
Staveniská sú stále problémovým dieťaťom z hľadiska bezpečnosti práce.
Najčastejšie hrozia úrazy pri výstavbe obytných a neobytných budov a pri výstavbe diaľnic. Súvisí to aj s krátkodobým zamestnávaním zamestnancov, ktorí nemajú vytvorené potrebné pracovné návyky. Podľa údajov Štatistického úradu v roku 2023 bolo v SR 19 smrteľných pracovných úrazov a vo veľkej miere sa na nich podieľala práca v stavebníctve.
Stavebníctvo patrí dlhodobo k najrizikovejším pracovným činnostiam na Slovensku. Za posledných sedem rokov si toto odvetvie pripísalo až 20% všetkých smrteľných pracovných úrazov a 15% úrazov s ťažkou ujmou na zdraví.
K najväčšiemu počtu úrazov dochádza v malých a stredných firmách, ktoré tvoria viac ako 90% odvetvia. Zároveň so vznikom súkromných stavebných firiem a spoločností došlo, bohužiaľ, v minulých rokoch k výraznému poklesu záujmu o vytváranie prijateľných pracovných podmienok a dodržiavanie bezpečnostných predpisov. Z hľadiska toho, kedy k úrazom dochádza, sú najrizikovejšími mesiace máj a august.
V prípade smrteľného pracovného úrazu a ťažkej ujmy na zdraví hrozí zamestnávateľovi za porušenie predpisov postih najmenej 33-tisíc eur.
Pracovné podmienky a úroveň zabezpečovania BOZP
Kvalifikačné predpoklady zodpovedných pracovníkov zamestnávateľa
Vedúci a zodpovední pracovníci musia spĺňať kvalifikačné požiadavky nielen v odbornej sfére, ale musia mať aj znalosti všeobecných bezpečnostných predpisov, čo sú najmä:
-
zákon č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov,
-
zákon č. 124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,
-
nariadenie vlády SR č. 392/2006 Z.z. o minimálnych bezpečnostných a zdravotných požiadavkách pri používaní pracovných prostriedkov,
-
nariadenie vlády č. 396/2006 Z.z. o minimálnych bezpečnostných a zdravotných požiadavkách na stavenisko v znení neskorších predpisov,
-
vyhláška č. 147/2013 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri stavebných prácach a prácach s nimi súvisiacich a podrobnosti o odbornej spôsobilosti na výkon niektorých pracovných činností v znení neskorších predpisov.
Pracovníci, ktorí projektujú, riadia a kontrolujú vykonávanie stavebných prác, musia byť preukázateľne školení (znalosti možno získať aj samoštúdiom) a preskúšaní z príslušných ustanovení právnych predpisov o bezpečnosti práce a technických zariadení pri stavebných prácach. Školenie a overovanie znalostí vykonáva zamestnávateľ najmenej jedenkrát za 3 roky a musí byť preukázateľné.
Odborná a zdravotná spôsobilosť zamestnancov na vykonávanie stavebnej činnosti
Pracovníci, ktorí riadia alebo vykonávajú stavebné práce vo výškach nad 1,5 m, na rebríkoch vo výške nad 5 m, na pohyblivých pracovných plošinách a montáž (demontáž) pomocných dočasných konštrukcií pre práce vo výškach, musia byť školení, príp. zaučení a preskúšaní zo znalostí príslušných predpisov a technických noriem, a to najmenej jedenkrát za rok. Toto školenie vykonávajú vedúci a zodpovední pracovníci zamestnávateľa, ktorí musia mať zodpovedajúce odborné znalosti a skúsenosti.
Pracovníci odborných profesií
musia byť podľa osobitných predpisov oboznamovaní, informovaní a preskúšaní príslušnými inštruktormi alebo lektormi. Odborná spôsobilosť je požadovaná a musí byť dokladovaná príslušným preukazom pri profesiách: zvárač, lešenár, žeriavnik, viazač, prevádzkový elektrikár, vodič, strelovač, obsluhy stavebných strojov, reťazových píl a zásobníkov sypkých hmôt. Pokiaľ príslušný právny predpis neustanovuje inak, spôsobilosť týchto profesijných pracovníkov sa musí overovať raz za 5 rokov (aktualizácia u oprávnenej právnickej osoby, resp. osobou oprávnenou na výchovu a vzdelávanie), a u osoby vykonávajúcej stavebné práce sa uskutočňuje najmenej raz za 12 mesiacov, ak ide o stavebné práce vykonávané vo výške nad 1,5 m; ak nemožno pracovať z pevnej a bezpečnej pracovnej podlahy; z pohyblivej pracovnej plošiny; z rebríka vo výške nad 5 m a pri zemných prácach vo výkope hlbšom ako 1,3 m.
Zdravotná spôsobilosť
pracovníkov musí byť zabezpečovaná vo forme vstupných a periodických lekárskych prehliadok v rozsahu ustanovenom pre ich profesijné a pracovné zaradenie. Vstupné lekárske prehliadky musia overiť zdravotné predpoklady prijímaného pracovníka. Periodické lekárske prehliadky musia byť vykonávané podľa profesijného zaradenia, a to v nadväznosti na požiadavky zdravotnej a hygienickej legislatívy a s prihliadnutím na vek pracovníka v lehotách v rozmedzí 1 až 5 rokov, ak osobitný právny predpis nevyžaduje inú lehotu.
Vybavenosť potrebnými pracovnými pomôckami, OOPP, právnymi a ostatnými predpismi, pravidlami a návodmi pre bezpečné vykonávanie prác
Pracovné pomôcky
(ručné náradie a pod.) musia byť používané v dostatočnom počte, veľkosti a sortimente podľa druhu a charakteru práce. Náradie sa môže používať iba na práce, na ktoré je určené.
OOPP 
zodpovedajúce stupňu ohrozenia prípadnému nebezpečenstvu na pracovisku, musia byť pracovníkom k dispozícii v bezchybnom stave. Týmito prostriedkami musia byť vybavené všetky osoby, ktoré sa s vedomím zamestnávateľa zdržujú na miestach ohrozenia.
Riadiacim pracovníkom musia byť k dispozícii
bezpečnostné predpisy
, ako aj ďalšie pravidlá, návody na obsluhu, technologické a pracovné postupy. Je nutné mať aj príslušné technické normy, ktoré sa zaoberajú oblasťou bezpečnosti práce, aj keď sú právne nezáväzné.
Technický stav používaných mobilných aj stabilných strojov a mechanizmov
Používané mechanizmy (zemné stroje, dopravné prostriedky, zdvíhacie zariadenia a pod.), ktoré slúžia na vybudovanie stavby, musia svojou konštrukciou, technickým stavom a vybavením zodpovedať technickým podmienkam a normám stanoveným výrobcom. Ich prevádzka nesmie ohrozovať obsluhu ani iné osoby.
Prípravná etapa stavebných prác
Pri projektovaní sa otázky bezpečnosti práce a pracovného prostredia musia stať neoddeliteľnou súčasťou každého projektu. to znamená, že zásady prevencie musia byť riešené nielen z hľadiska pracovného prostredia a pracovných podmienok v projektovaných stavbách po ich dokon
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.